KPN werkt aan het netwerk in Heeze

Wellicht heeft u al gemerkt dat KPN op verschillende plaatsen binnen Heeze werkt aan haar netwerk. In de brief die is rondgestuurd door KPN wordt genoemd dat het huidige netwerk een stuk sneller wordt gemaakt. Veel mensen vragen zich nu af wat dit precies inhoudt en of KPN nu ook glasvezel aansluitingen aanbiedt. Graag lichten wij dit voor u toe.

KPN heeft, net als Ziggo, een netwerk met koperen verbindingskabels. Deze leidingen liggen al meer dan 40 jaar in de grond en kunnen het huidige gebruik van diensten niet meer aan. De afgelopen jaren heeft KPN de verbindingen tussen de wijkcentrales (de hoofdverbindingen in een plaats) al vernieuwd. Nu zijn de straatkasten (de verdeelpunten in een buurt) aan de beurt voor een upgrade. De oude kasten worden vervangen door nieuwere varianten, waardoor het netwerk voor de gebruikers iets sneller wordt.

Hoewel deze kasten vernieuwd worden, moeten ze nog steeds gedeeld worden met meerdere huishoudens. En ondanks dat de verbinding tussen de straatkasten verbeterd wordt, is het laatste gedeelte naar de woningen zelf toe nog steeds van het verouderde koper. Vergelijk het met een snelweg waarvan de laatste meters veranderen in een zandpad.

De snelheid van de verbindingen zal toenemen, maar zal nog steeds niet zo snel zijn als van een glasvezelnetwerk.

Het netwerk van KPN en Ziggo is al meer dan 40 jaar oud, terwijl altijd een levensduur werd aangehouden van 25 jaar. Deze netwerken zijn door het intensieve gebruik van nu dus al “over de datum”. Het netwerk van HSLnet is pas 5 jaar oud en kan nog minimaal 20 jaar mee.

Ter vergelijking:

Ziggo

Glasvezel tot in de wijkkast, Coax vanaf de wijkkast dat meerdere malen wordt gesplitst/versterkt, en wordt gedeeld met de buren vanaf de wijkkast. Snelheid is nu maximaal 400 /40 Mbps.

KPN

Glasvezel tot in de straatkast, koper vanaf daar tot in de meterkast, waarbij de verbinding het laatste stuk niet wordt gedeeld. Snelheid is nu tot maximaal 16Mbps, na de huidige upgrade maximaal 200/20Mbps.

HSLnet

Glasvezel tot rechtstreeks in je meterkast. Snelheid nu tot 1000/1000Mbps, maar de vezels kunnen een veelvoud hiervan aan wanneer de providers dit kunnen leveren. Up- en downloadsnelheden zijn daarnaast alleen met glasvezel gelijk. 

Om af te sluiten 

KPN legt geen glasvezel aan tot in uw woning. De wijkkasten worden nu van hoognodig onderhoud en verbetering voorzien, maar ook hiermee worden de snelheden van HSLnet lang niet geëvenaard. 


Wilt u overstappen op glasvezel van HSLnet, of heeft u vragen over bovenstaande informatie? 
Neem dan contact met ons op!