Miguel Hulsman vergeleek prijs en internetsnelheid HSLnet met grote aanbieders als KPN, Ziggo en XS4All:

December 2017- Ziggo is behoorlijk wat duurder dan de drie HSLnet-providers Plinq, VAIBR en TriNed. En dat terwijl Ziggo qua snelheid bij HSLnet achterblijft. KPN, XS4All en Telfort blijken weliswaar iets goedkoper dan de HSLnet-providers, maar hun maximaal haalbare snelheid blijft héél ver achter bij de HSLnet-snelheden!

Dat blijkt allemaal uit eigen HSLnet-onderzoek, uitgevoerd in november 2017 door Miguel Hulsman. Hij is lid van de Ledenraad van HSLnet. Miguel is een man van cijfers en hij houdt van grafieken. “Die bieden helder overzicht.”
Miguel deed onderzoek naar de down- en uploadsnelheden van verschillende providers en vergeleek vervolgens de prijzen. En wat bleek?! HSLnet kwam heel goed uit de test: supersnel internet tegen een heel redelijke prijs.
Onder de grafieken vindt u uitleg van de gebruikte termen in dit artikel: up- en downloaden, ping of latency en stabiliteit.

Over de eerste grafiek:
De genoemde snelheden van de HSLnet-providers (Plinq, VAIBR en TriNed) zijn de maximale down- en uploadmogelijkheden die ze bieden. Uit regelmatige speedtests door HSLnet blijkt dat deze snelheden ook daadwerkelijk geleverd worden.
Ziggo biedt op haar site als snelste pakket: 400 Mb/s down, 40Mb/s up. Er is bij Ziggo echter geen postcodecheck mogelijk om na te gaan of ze deze snelheden daadwerkelijk kan leveren.
Bij KPN, XS4ALL, Telfort deed Miguel postcodesteekproeven in onze eigen gemeente Heeze-Leende. Op 15 postcodes (8x Heeze, 5x Leende, 2x Sterksel) is gekeken wat er aan upload- en downloadsnelheden leverbaar zijn en daarvan is het gemiddelde genomen. Die snelheden bleken stukken lager dan dat genoemde providers op hun site ‘aanbieden’!
Over de overige twee punten, ping/latency en stabiliteit zijn niet makkelijk cijfers terug te vinden op de sites van de grote aanbieders. HSLnet meet regelmatig de latency van de eigen verbinding. Het goede nieuws is dat dan altijd wordt geconstateerd:
-dat de ping zeer laag is: vrijwel altijd onder de 10ms;
-en dat de upload en download vaak zelfs hoger zijn dan het pakket dat bij een HSLnet-provider is afgenomen.
Daarnaast is HSLnet heel scherp op de stabiliteit van het netwerk. En die is al lange tijd heel stabiel. Er is maar één grote storing geweest, en die was het gevolg van een helikopter die in november 2017 in de buurt van Zaltbommel tegen een stroommast vloog.


Over de tweede grafiek:

Ondanks dat de HSLnet-providers dus meer snelheid, een lage latency en prima stabiliteit bieden, zijn ze niet duurder zijn dan de traditionele koperproviders. Dat blijkt uit de tweede grafiek. Hierin heeft Miguel nog eens de (download)snelheid en de prijs uitgezet. Het gaat hier dus om de maximale snelheid die haalbaar is per provider, met daarbij de prijs. Opvallend is dat Ziggo behoorlijk wat duurder is dan de HSLnet-providers, terwijl ze qua snelheid toch nog achterblijven. De andere providers zijn weliswaar iets goedkoper, maar daarvan blijft de maximaal haalbare snelheid heel erg ver achter bij wat HSLnet biedt!

Voor de snelheidsbeleving zijn er een paar zaken relevant. We lichten die hier toe.

 • Download / upload snelheid
  Dit is feitelijk hoe snel je de data binnenkrijgt (downloaden), of verstuurt (uploaden). Vergelijkbaar met: ‘Hoe hard kan mijn auto?’
  Veel providers zeggen in hun informatie weinig tot niets over hun uploadsnelheid. Die is echter heel belangrijk. Bij de HSLnet-providers geldt: upload = download. Bij traditionele providers als KPN, Ziggo, XS4ALL geldt in de regel: upload = 10% van download! Maar als je upload ‘te laag’ is, merk je dat bij bijvoorbeeld bij skypen, FaceTimen, gebruik van WhatsApp-video of bij het maken van back-ups in the cloud; iets wat ook een steeds grotere vlucht neemt.
 • Ping of latency
  Dit getal is de reactiesnelheid van de verbinding: hoe lager het getal, hoe sneller de verbinding.
 • Stabiliteit
  Kun je vertrouwen op je internetverbinding? Is deze altijd beschikbaar/aanwezig?