Coöperatie HSLnet

De Coöperatie HSLnet is in 2012 opgericht. De coöperatie heeft een open glasvezelnetwerk aangelegd waarop alle inwoners, bedrijven en instellingen zich kunnen aansluiten. Een netwerk waarop ook lokale en maatschappelijke diensten worden aangeboden, naast televisie, internet en telefoon door diverse providers. Het glasvezelnetwerk ligt al in alle kernen (Heeze, Leende, Leenderstrijp, Sterksel), Bedrijventerrein De Poortmannen in Heeze, het Kasteel in Heeze, Kapellerput, het Crematorium, de Huisvenseweg in Heeze en het Providentiaterrein in Sterksel.
Er ligt dus een groot kapitaal in de grond, waar iedereen in Heeze-Leende gebruik van kan maken. In 2018 wil HSLnet, bij voldoende deelname, het buitengebied aanleggen.

In Heeze-Leende is het middel: glasvezel. Het doel: verbinden en vernieuwen. Het model: de coöperatie waar leden zelf eigenaarschap en daarmee zeggenschap hebben.

Onze kernwaarden

Onze techniek

Eigen ZeggenschapHD TV
Lokale betrokkenheidStabiel en snel internet
SolidariteitToekomst vast
Lokale support van vrijwilligers

Open netwerk, voor smart-home solutions,

zorg op afstand, scholing en beveiliging.

HD TV
Kijkt u nog televisie op een oude televisie, of heeft u een grote flatscreen HDTV of een Smart TV? HSLnet vindt het belangrijk dat er voor iedere kijker een passend aanbod is. Daarom bieden onze dienstaanbieders analoge televisie én digitale televisie. U kunt dus gewoon uw bestaande kabels in huis blijven gebruiken. Bovendien ontvangt u standaard een groot aanbod aan zenders en zonder extra kosten ook HD- zenders.

Stabiel en snel internet
Sinds 2015 is de snelheid van ons internet tussen de 150 en 200 Mbps (Megabyte per seconde). Ook is de internetverbinding zeer stabiel. De beschikbaarheid van internet komt niet onder de 99,9%. Om de stabiliteit en de snelheid van ons netwerk goed te controleren zijn onze vrijwilligers allemaal klant bij één van de providers. Ieder uur wordt zo de snelheid en de stabiliteit gemeten. Met bovengenoemd uitstekende resultaat!

Toekomst vast
Digitale innovaties volgen elkaar in hoog tempo op. Denk aan smart-home solutions, zorg op afstand, scholing en beveiliging. Dankzij de enorme capaciteit/ bandbreedte kan het glasvezelnetwerk dat probleemloos aan. De huidige koper- of coaxnetwerken zitten bijna aan de taks van hun capaciteit en snelheid. Het glasvezelnetwerk van HSLnet biedt de capaciteit die nodig is om allemaal tegelijk online te zijn en te blijven, én gelijktijdig gebruik te maken van smarth-home solutions zoals zorg op afstand, beveiliging, domotica. Met een eigen glasvezelaansluiting van HSLnet in uw woning bent u voorbereid op alle mogelijkheden.

Open netwerk met maatschappelijke diensten
Heeze-Leende ziet een glasvezelverbinding vooral als een maatschappelijke nutsvoorziening, net zoals water en gas. Alle inwoners hebben recht op een duurzame verbinding, die in onze maatschappij niet meer weg te denken is. HSLnet wil ook meer mogelijk maken dan alleen maar internet, televisie en telefoon. Bij HSLnet gaat het om onderwerpen zoals het versterken van sociale cohesie, de verhoging van de participatie van ouderen aan de samenleving, het bieden van zorg op afstand, het verbeteren van de communicatie tussen gemeente en burgers en toegang tot nieuwe mogelijkheden voor online leren. Dat maakt coöperatie HSLnet bijzonder. HSLnet voegt waarden toe, die marktpartijen als ZIGGO of KPN niet willen of kunnen leveren, met als resultaat langer zelfstandig kunnen blijven wonen.

Eigen zeggenschap
Wij houden als inwoners van Heeze-Leende eigen zeggenschap over ons glasvezelnetwerk. Wij zijn baas in eigen huis. Met name dat is belangrijk. Een groot percentage leden, betekent een winstgevend project. En winst - in ons coöperatieve model - blijft binnen de coöperatie. Dat betekent dat er nieuwe investeringen gedaan kunnen worden als blijkt dat er aan nieuwe diensten behoefte is, of als blijkt dat het maatschappelijk belang van onze gemeente daar mee gediend is. Denk daarbij aan thuiszorg, beveiliging, scholing en uitzenden van sociale gebeurtenissen op ons eigen TV kanaal: HSL24.TV.

Lokale betrokkenheid
HSLnet sponsort veel lokale verenigingen en ondersteunt lokale initiatieven met een gratis verbinding of wifi. HSLnet organiseert themabijeenkomsten waar u veel informatie kunt ophalen, bijvoorbeeld over het verbeteren van uw wifi-bereik of over het veilig opslaan van bestanden of foto's. Dit alles bieden de grote landelijke providers niet. U kunt uw abonnementsgeld beter aan ons eigen HSLnet, spil in onze leefbare gemeenschap, betalen dan aan een grote landelijke provider. Daarmee blijft het geld in Heeze-Leende, krijgt u veel meer ondersteuning en krijgt HSLnet de mogelijkheid om ook ons buitengebied van glasvezel te voorzien.

Solidariteit
Heeze-Leende ziet een glasvezelverbinding vooral als een maatschappelijke nutsvoorziening. Alle inwoners hebben recht op een duurzame verbinding, die in onze maatschappij niet meer weg te denken is. Dus aanleg van glasvezel in alle kernen, de buitengebieden en op bedrijventerreinen. Dit is niet te realiseren met een commerciële aanbieder. Zij doen alleen de grotere ‘kernen’ omdat dit financieel het aantrekkelijkste is. De kleinere kernen en het buitengebied vallen dan buiten de boot. En dat is iets wat we in Heeze-Leende niet willen. Wij zijn trots dat het in Heeze-Leende kan. Dat de coöperatieve geest en solidariteit hier dusdanig groot is, dat wij het met elkaar, voor elkaar krijgen. En wij blijven daarbij op u rekenen: u, uw buurman en buurvrouw, uw bedrijf, uw vereniging en iedereen die u kent.

Lokale support van vrijwilligers
De overstap is geen punt. Lokaal zijn er diverse vrijwilligers actief die u ondersteunen bij de overstap of bij u aankomen als u het zelf niet voor elkaar krijgt. Onze vrijwilligers ondersteunen u graag!

Kortom, HSLnet is spil in onze leefbare gemeenschap: sociaal en innovatief

Doe mee!
Als nog meer inwoners lid worden van HSLnet, kunnen we er nog iets mooiers van maken, bijvoorbeeld in 2018 het buitengebied (sneller) aanleggen.
Er ligt nu een zeer stabiel open glasvezelnetwerk, waarop alle inwoners, bedrijven en instellingen zich kunnen aansluiten. Er ligt dus een groot kapitaal in de grond, waar iedereen in Heeze-Leende gebruik van kan maken. Doe mee en stap nu over!